Przepyszny delikatny lekko rozgrzewający a zarazem orzeźwiający krem w sam raz na jesienne i zimowe obiady.
60 min
Składniki:
2 duże cebule
1/3 kostki masła
1 kg marchwi
4 cm świeżego imbiru
2 szczypty tymianku
sól i pieprz do smaku
1 (1,5) litr rosołu lub bulionu
sok i skórka z jednej pomarańczy
1/3 kubeczka śmietanki 30%
Krem z marchwi z orzeźwiająca nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy pokrojona cebulę aż nabierze złotego koloru. Następnie dodajemy tymianek i ścieramy imbir na tarce. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do cebuli , zalewamy sokiem z pomarańczy i ścieramy z niej skórkę. Dusimy pod przykryciem. Następnie zalewamy całość bulionem i gotujemy około 20 minut. Wszystko miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy śmietankę.
Podajemy z grzankami z chleba smażonymi na oliwie i pietruszką lub kolendrą.
Komentarze