Krem z marchwi z orzeźwiająca nutą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszny delikatny lekko rozgrzewający a zarazem orzeźwiający krem w sam raz na jesienne i zimowe obiady.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 duże cebule
    1/3 kostki masła
    1 kg marchwi
    4 cm świeżego imbiru
    2 szczypty tymianku
    sól i pieprz do smaku
    1 (1,5) litr rosołu lub bulionu
    sok i skórka z jednej pomarańczy
    1/3 kubeczka śmietanki 30%

    chleb i oliwa
    kolendra lub natka pietruszki

Krem z marchwi z orzeźwiająca nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy pokrojona cebulę aż nabierze złotego koloru. Następnie dodajemy tymianek i ścieramy imbir na tarce. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do cebuli , zalewamy sokiem z pomarańczy i ścieramy z niej skórkę. Dusimy pod przykryciem. Następnie zalewamy całość bulionem i gotujemy około 20 minut. Wszystko miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy śmietankę.
    Podajemy z grzankami z chleba smażonymi na oliwie i pietruszką lub kolendrą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy