Krem z marchewki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny krem z młodej marchewki, z dodatkiem imbiru i śmietanki.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - marchewka młoda: 250 gramów
    - cebula mała: 1 sztuka
    - pietruszka (korzeń): 1 sztuka
    - imbir świezo starty: 1 łyżka
    - masło: 2 łyżki
    - bulion warzywny w płynie: 300 mililitrów
    - śmietana kremówka: 50 mililitrów
    - sól, pieprz: 1 szczypta

Krem z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krem z marchewki 1. Masło rozpuszczamy w garnuszku, szklimy w nim pokrojoną w kostkę cebulę.
    Dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę, chwilę dusimy z cebulką.

    Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy imbir i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 30-40 minut.

    Zupę przelewamy do blendera, dodajemy śmietankę i miksujemy na krem.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy