Zupa- krem z selera jest prosta, pyszna i bardzo pożywna. Czasem podaję ją z dodatkiem grzanek i żółtym serem, czasem z podsmażonymi plastrami kiełbasy, które wywijają się w małe łódeczki!
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- seler naciowy: 500 gramów
- cebula: 0.5 sztuki
- serek topiony śmietankowy: 250 gramów
- bulion lub wywar z warzyw: 1 szklanka
- sól i pieprz (do smaku): 1 szczypta
- oliwa: 2 łyżki
Krem z selera naciowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Seler naciowy oraz cebulę drobno pokroić. W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek, dodać seler i cebulę i dusić do miękkości. Miękkie warzywa zmiksować za pomocą blendera, następnie dodać serki topione i ponownie zmiksować. Wlać bulion i zagotować. Przyprawić solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Podawać z grzankami, serem żółtymi i innymi dodatkami (jw.)
Komentarze