Krem z selera z marchewką i pietruszką

5 (200 ocen)

  • 10 min

Pyszna, kremowa i aromatyczna zupa z selera

  • 10 min

Składniki:


  • 1 seler,
    2 pietruszki,
    2 marchewki,
    1,25l bulionu,
    lubczyk 1/2 łyżeczki,
    gałka muszkatołowa szczypta,
    3 ziela angielskie,
    2 liście laurowe,
    śmietana 30% 2 łyżki,
    mleko 100ml,
    sól,
    pieprz,
    ziarna słonecznika,
    jajko na twardo
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z selera z marchewką i pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z selera z marchewką i pietruszką 1. Wszystkie warzywa dokładnie, a następnie obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie selera, marchewki i pietruszki kroimy w kostkę. Wkładamy je do garnka, zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i dodajemy ziela angielskie i liście laurowe.
  • Krem z selera z marchewką i pietruszką 2. Gotujemy pod przykryciem aż do miękkości warzyw, około 20 minut. Po ugotowaniu wyławiamy ziela i liście i zupę miksujemy na krem. Dodajemy śmietanę i mleko i miksujemy dalej. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Życzę smacznego ;)

Porady

Zupę podajemy z kleksem śmietany i uprażonymi ziarnami słonecznika. Zupę możemy również podać z ugotowanym na twardo jajkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować