Krem z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Obrane warzywa: marchew, por, seler, pietruszkę wrzucić do wywaru i ugotować. Dodać przyprawy liść, ziele angielskie oraz bazylię. Całość gotować aż warzywa będą miękkie.
2. Na patelni rozpuścić masło i zrumienić posiekany czosnek z dodatkiem bazylii i oregano, następnie dodać pomidory z puszki i podsmażyć całość.
3. Podsmażone pomidory dodać do wywaru i gotować na wolnym ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
4. Gotowy wywar z warzywami zblendować, na gładki krem. Dodać pasantę i 2 łyżki koncentratu pomidorowego, zagotować na wolnym ogniu. Doprawić bazylią, oregano, solą oraz pieprzem.
5. Na koniec do gotowego kremu dodać łyżeczkę masła, zamieszać.
6. Do każdej porcji zupy dodać 1/4 kulki mozzarelli, pozostawić do jej rozpuszczenia.
(Opcjonalnie można dodać makaron lub ryż i zrezygnować z mozzarelli.)
Smacznego.
Porady
Zioła najlepiej dodać do czosnku, przed dodaniem pomidorów. To wydobywa z nich pełen aromat.
Komentarze