Krem z pomidorów

0 (0 ocen)

  • 15 min

Szybka, lekka zupa krem dobra zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    1/4 korzenia selera
    1/2 pora
    2 ząbki czosnku
    0,5 L wywaru z kurczaka
    2 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    bazylia
    oregano
    2 łyżki masła
    pomidory w puszce
    pasanta
    koncentrat pomidorowy
    mozzarella

Krem z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Obrane warzywa: marchew, por, seler, pietruszkę wrzucić do wywaru i ugotować. Dodać przyprawy liść, ziele angielskie oraz bazylię. Całość gotować aż warzywa będą miękkie.
    2. Na patelni rozpuścić masło i zrumienić posiekany czosnek z dodatkiem bazylii i oregano, następnie dodać pomidory z puszki i podsmażyć całość.
    3. Podsmażone pomidory dodać do wywaru i gotować na wolnym ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
    4. Gotowy wywar z warzywami zblendować, na gładki krem. Dodać pasantę i 2 łyżki koncentratu pomidorowego, zagotować na wolnym ogniu. Doprawić bazylią, oregano, solą oraz pieprzem.
    5. Na koniec do gotowego kremu dodać łyżeczkę masła, zamieszać.
    6. Do każdej porcji zupy dodać 1/4 kulki mozzarelli, pozostawić do jej rozpuszczenia.
    (Opcjonalnie można dodać makaron lub ryż i zrezygnować z mozzarelli.)

    Smacznego.

Porady

Zioła najlepiej dodać do czosnku, przed dodaniem pomidorów. To wydobywa z nich pełen aromat.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy