Krem z pomidorów

0 (0 ocen)

Wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • 4 dojrzałe pomidory,
    1/2 czerwonej papryki,
    pęczek włoszczyzny bez kapusty,
    ząbek czosnku,
    1,5litra rosołu,
    pęczek bazylii,
    3 łyżki przecieru pomidorowego,
    łyżka octu jabłkowego,
    sól, pieprz,
    szczypta tymianku,
    2 kulki ziela angielskiego,
    liść laurowy.

Krem z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosół zagotować. Włoszczyznę oczyścić, pokroić w kosteczkę, dodać do gorącego rosołu. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę. Wraz z pomidorami dodać do wywaru. Gotować ok. 10 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, ocet jabłkowy i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Zdjąć z ognia, przy użyciu blendera zupę zmiksować na gładki krem.

Porady

Podawać udekorowane kleksem ze śmietany.

Komentarze

Podobne przepisy