Krem z pora z czarnuszką

0 (0 ocen)

pyszna rozgrzewająca zupa

Składniki:

  • 1 duży ziemniak,
    1 por,
    2 szkl. bulionu,
    1 ząbek czosnku,
    sól,
    pieprz,
    majeranek,
    1 łyżka masła,
    1 liść laurowy,
    3 ziela angielskie,
    50 g serka topionego śmietankowego

    Grzanki:
    3 łyżki masła,
    3 kromki chleba,
    czosnek granulowany

    Dodatkowo:
    czarnuszka

Krem z pora z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora kroimy w plastry. Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pora, gdy się podsmaży dodajemy ziemniaka, zalewamy bulionem, dodajemy liśc laurowy i ziele, gotujemy do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, serek topiony, doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Wyjmujemy liść laurowy i ziele, zupę blendujemy.

    Grzanki: chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy chleb, doprawiamy do smaku. Smażymy aż grzanki będą chrupiące.

    Zupę podajemy z grzankami oraz posypaną czarnuszką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy