Uwielbiam kremowe zupy, delikatne , aromatyczne w sam raz na lato, niedrogie składniki, część warzyw z własnego ogródka, do tego serek topiony i mamy pyszny obiad w 20 minut. Pycha!
30 min
Składniki:
1 duży por lub 2 mniejsze
2 młode ziemniaki
1 mała cebula
1 mała główka sałaty lodowej
1 litr rosołu
1 duży ząbek czosnku
2 czubate łyżki masła
2 serki topione po 100 g
2 łyżki słodkiej śmietanki 22%
sól morska do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
pieprz biały do smaku
natka pietruszki
Krem z pora i sałaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pory i sałatę myjemy, czosnek i cebulę obieramy, ziemniaki skrobiemy.Kroimy dowolnie np w półplasterki.
W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony por oraz sałatę i ziemniaki, dusimy 5 minut, solimy do smaku,
po czym wlewamy rosół i gotujemy 15-20 minut, następnie wrzucamy serki, mieszamy aż się roztopią ,
zupę miksujemy blenderem na krem, doprawiamy gałką oraz białym pieprzem, zaciągamy śmietaną.
Podajemy posypaną np natką pietruszki.
Komentarze