1 marchewka
1 pietruszka
1 łodyga selera
5 cm pora
400 g pieczarek
1000 ml wody
1 łyżka masła
Sól
Ziarenka nasion z 1 gwiazdki anyżu
1 łyżka nasion słonecznika
Krem z pieczarek z anyżem i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka przełożyć seler, marchewkę pietruszkę oraz por ( wcześniej należy wszystko umyć). Zalać wodą, dodać 1 łyżeczkę soli i zagotować. Gotować aż warzywa będą miękkie.
2.W między czasie pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Na patelni roztopić masło i dodać pieczarki. Smażyć aż zmniejszą swoją objętość i lekko się zrumienią.
3.Do garnka przełożyć podsmażone grzyby i dodać do niego około 1 szklanki wywaru z zupy oraz pietruszkę ( resztę warzyw odłożyć np.: do sałatki lub farszu) i zblendować na pulpę.
4.Dodać resztę wywaru i gotować jeszcze około 3 -5 minut. Na suchej patelni uprażyć ziarnka słonecznika. W moździerzu rozgnieść ziarenka anyżu. Na talerz przelać krem, posypać rozdrobnionym anyżem oraz prażonym słonecznikiem, smacznego!
Komentarze