Krem z pieczarek z anyżem i prażonym słonecznikiem

0 (0 ocen)

I kolejny krem w moim wykonaniu, zapraszam:)

Składniki:

  • 1 marchewka
    1 pietruszka
    1 łodyga selera
    5 cm pora
    400 g pieczarek
    1000 ml wody
    1 łyżka masła
    Sól
    Ziarenka nasion z 1 gwiazdki anyżu
    1 łyżka nasion słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z pieczarek z anyżem i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka przełożyć seler, marchewkę pietruszkę oraz por ( wcześniej należy wszystko umyć). Zalać wodą, dodać 1 łyżeczkę soli i zagotować. Gotować aż warzywa będą miękkie.
  • 2. W między czasie pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Na patelni roztopić masło i dodać pieczarki. Smażyć aż zmniejszą swoją objętość i lekko się zrumienią.
  • 3. Do garnka przełożyć podsmażone grzyby i dodać do niego około 1 szklanki wywaru z zupy oraz pietruszkę ( resztę warzyw odłożyć np.: do sałatki lub farszu) i zblendować na pulpę.
  • 4. Dodać resztę wywaru i gotować jeszcze około 3 -5 minut. Na suchej patelni uprażyć ziarnka słonecznika. W moździerzu rozgnieść ziarenka anyżu. Na talerz przelać krem, posypać rozdrobnionym anyżem oraz prażonym słonecznikiem, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Anyż Pieczarki Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować