Dzisiaj podam przepis na krem z pieczonej papryki i pomidorów. Zupka bardzo smaczna, syta i pożywna. Można ja podać z grzankami serowymi, pieczywem lub makaronem. Wszystkie wersje są pyszne.
30 min
Składniki:
Składniki do zapiekania :
4 duże papryki czerwone
4 duże pomidory
1 cebula
5 ząbków czosnku
gałązka tymianku
sól
3 łyżki oliwy
Dodatkowo :
1 litr bulionu warzywnego
2 ziemniaki
1 marchew
gęsta śmietana lub jogurt
200 g ugotowanego makaronu
Krem z pieczonej papryki i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na kawałki. Pomidory i oczyszczona cebulę przecinamy na pół, Czosnek obieramy.
Blaszkę najlepiej o wymiarach 25/ 30 wykładamy folią aluminiową, układamy w niej warzywa, posypujemy solą i polewamy oliwą a na wierzch kładziemy tymianek.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 * C, przez około 35-40 minut.
Warzywa po upieczeniu nakrywamy szczelnie folią aluminiową i pozostawiamy do ostygnięcia.
2.Z papryki i pomidorów ściągamy skórkę i wszystkie warzywa przekładamy do miseczki.
Ziemniaki i marchew gotujemy w bulionie do miękkości, następnie dodajemy upieczone warzywa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie zupę blendujemy na gładki krem.
Krem z papryki i pomidorów podajemy ciepły z kleksem gęstej śmietany.
Polecam podać zupę w małych bulionetkach z grzankami lub makaronem.
Komentarze