KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dzisiaj podam przepis na krem z pieczonej papryki i pomidorów. Zupka bardzo smaczna, syta i pożywna. Można ja podać z grzankami serowymi, pieczywem lub makaronem. Wszystkie wersje są pyszne.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki do zapiekania :
    4 duże papryki czerwone
    4 duże pomidory
    1 cebula
    5 ząbków czosnku
    gałązka tymianku
    sól
    3 łyżki oliwy
    Dodatkowo :
    1 litr bulionu warzywnego
    2 ziemniaki
    1 marchew
    gęsta śmietana lub jogurt
    200 g ugotowanego makaronu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z pieczonej papryki i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-053ql95 1. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na kawałki. Pomidory i oczyszczona cebulę przecinamy na pół, Czosnek obieramy.
    Blaszkę najlepiej o wymiarach 25/ 30 wykładamy folią aluminiową, układamy w niej warzywa, posypujemy solą i polewamy oliwą a na wierzch kładziemy tymianek.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 * C, przez około 35-40 minut.
    Warzywa po upieczeniu nakrywamy szczelnie folią aluminiową i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • image-1x01pxd 2. Z papryki i pomidorów ściągamy skórkę i wszystkie warzywa przekładamy do miseczki.
    Ziemniaki i marchew gotujemy w bulionie do miękkości, następnie dodajemy upieczone warzywa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie zupę blendujemy na gładki krem.
    Krem z papryki i pomidorów podajemy ciepły z kleksem gęstej śmietany.
    Polecam podać zupę w małych bulionetkach z grzankami lub makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować