KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW Z MASCARPONE

0 (0 ocen)

  • 30 min

Niesamowicie aromatyczna i sycąca a dodatek serka mascarpone i świeżych ziół sprawia, że oprócz podniebienia zachwyca też oczy.Jest idealnym pomysłem na jesienny obiad!

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * czerwona papryka – 2 szt ( ok. 250 g )
    * pomidory – 2 szt
    * duża cebula – 1 szt
    * czosnek – 1 główka
    * bulion warzywny – 500 ml
    * oliwa z oliwek
    * sól, pieprz – do smaku

    DODATKOWO:

    * mascarpone – 4 łyżki
    * świeże zioła, kiełki, tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Krem z pieczonej papryki i pomidorów z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Umytą paprykę kroimy na pół, wyciągamy gniazda nasenne, układamy na blasze, smarujemy oliwą.

    Obok układamy posmarowane oliwą pomidory, przekrojoną na pół cebulę oraz zawiniętą w folię aluminiową główkę czosnku.

    Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika i pieczemy ok. 45 minut.

    Kiedy papryka oraz pomidory zaczynają się przypiekać na czarno, wyciągamy do szklanej miski, zawijamy folią i odstawiamy na 30 minut.

    Kiedy warzywa wystygną ściągamy z nich skórkę, przekładamy do garnka, dodajemy upieczoną cebulę oraz wyciśnięty z łupinek czosnek i zalewamy bulionem.

    Gotujemy ok. 10 minut dodając do środka świeży tymianek.

    Po ugotowaniu miksujemy na gładki krem i dodajemy połowę sera mascarpone – miksujemy ponownie, doprawiamy solą i pieprzem.

    Podajemy gorące z kleksem serka mascarpone i świeżymi kiełkami lub ziołami.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Papryka Pomidor Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować