Krem z pieczonych warzyw można użyć na różne sposoby: jako dodatek do pieczywa, sosów lub sos do makaronu. Pieczenie sprawia, że warzywa karmelizują się, są słodkie i wyjątkowo smaczne.
Składniki:
3 marchewki
2 pietruszki
1 bakłażan
1 cukinia
1 czerwona papryka
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego
1/2 szklanki wody
sól, tymianek lub oregano - do smaku
Krem z pieczonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę.
Warzywa wyłożyć na blaszkę do pieczenia, posolić, oprószyć ziołami, polać olejem, następnie dokładnie wymieszać.
Dodać wodę i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec (ok. 25 min.) do czasu aż warzywa będą bardzo miękkie i zrumienione.
Do upieczonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy i zmiksować na gładki krem. Jeśli będzie potrzeba przyprawić do smaku.
Krem z warzyw przełożyć do czystego, wyparzonego słoiczka, przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Komentarze