Tak wiem kolejny krem ale zupy są świetne w czasie diety, a ta jest przepyszna:) to moje pierwsze danie z batatem ale na pewno nie ostatnie, zapraszam:)
Składniki:
280 g batatów ( po obraniu)
150 g marchewki
50 g pietruszki
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cynamonu
1,5 litra wody
Sól do smaku
Krem z pieczonych batatów z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrany batat pokroić w dosyć grube talarki. Oprószamy solą. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 i pieczemy około 20-25 minut do miękkości warzyw.
2.W między czasie marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić warzywa i dodać cynamon. Zeszklić
3.Następnie wlać wodę i doprowadzić do wrzenia,dodać sól. Gotować aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania do garnka przełożyć bataty i całość gotować jeszcze około 5 minut. Po tym zdjąć z ognia i zlendować, smacznego!
Komentarze