Krem z rukoli

0 (0 ocen)

  • 30 min

Piękny naturalny kolor i cudowny smak.

  • 30 min

Składniki:

  • 800 ml bulionu drobiowego
    95 g rukoli
    350 g obranych ziemniaków
    1 duża cebula
    2-3 ząbki czosnku
    1 łyżka oliwy z oliewk
    2 plastry sera niebieskiego pleśniowego
    sól , pieprz
    1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego

    do posypania
    5-6 połówek orzechów włoskich
    plaster sera niebieskiego pleśniowego

Krem z rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę grubo siekamy , czosnek przepuszczamy przez praskę.
    Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i lekko przesmażamy cebulkę z czosnkiem.
    Studzimy.
    Połówki orzechów prażymy na suchej patelni.
    Do gorącego bulionu drobiowego ( najlepiej własnego) dodajemy obrane i drobno pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaka ok. 20-30 minut.
    Pod koniec dodajemy czosnek niedźwiedzi, przyprawiamy solą i pieprzem.
    Rukolę płuczemy i lekko posiekaną wkładamy do blendera.
    Dodajemy ostudzoną cebulkę z czosnkiem, ugotowane ziemniaki z częścią wywaru . Wszystko bardzo dokładnie blendujemy.
    W miarę potrzeby dolewamy wywar.
    Zblendowany krem podgrzewamy z odrobiną sera niebieskiego.
    Przelewamy na talerz , dekorujemy orzechami i pokruszonym serem niebieskim.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy