1.Cebulę grubo siekamy , czosnek przepuszczamy przez praskę.
Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i lekko przesmażamy cebulkę z czosnkiem.
Studzimy.
Połówki orzechów prażymy na suchej patelni.
Do gorącego bulionu drobiowego ( najlepiej własnego) dodajemy obrane i drobno pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaka ok. 20-30 minut.
Pod koniec dodajemy czosnek niedźwiedzi, przyprawiamy solą i pieprzem.
Rukolę płuczemy i lekko posiekaną wkładamy do blendera.
Dodajemy ostudzoną cebulkę z czosnkiem, ugotowane ziemniaki z częścią wywaru . Wszystko bardzo dokładnie blendujemy.
W miarę potrzeby dolewamy wywar.
Zblendowany krem podgrzewamy z odrobiną sera niebieskiego.
Przelewamy na talerz , dekorujemy orzechami i pokruszonym serem niebieskim.
Komentarze