Krem z zielonego groszku z chilli

0 (0 ocen)

  • 30 min

Krem z zielonego groszku jest bardzo szybką potrawą, którą możemy przygotować nie mając za dużo czasu, a mimo to i tak wszyscy będą zachwyceni niesamowitym smakiem kremu.

  • 30 min

Składniki:

  • 450 g zielony groszek,
    500 ml bulion,
    1 cebula,
    2-3 łyżek jogurtu naturalnego,
    5-6 plastrów boczku,
    kurkuma mielona,
    chilli,
    Sól,
    pieprz

Krem z zielonego groszku z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej zamrożony groszek. Wszystko chwilę razem smażymy, a następnie zalewamy bulionem. Najlepiej tak było go ok. 1 cm więcej niż groszku. Gotujemy aż do miękkości groszku. Następnie wszystko miksujemy (ale nie musi być to gładka masa. Dodajemy jogurt naturalny. Doprawiamy według uznania solą, pieprzem chili i kurkumą.
    Plastry boczku (bądź innej wędliny) kroimy w paseczki i mocno przyrumieniamy na patelni.
    Zupę nalewamy do miseczek. Na środku dajemy kleksa z jogurtu, posypujemy niewielką ilością chili i nakładamy usmażony boczek. Podajemy z grzankami.

Porady

Zamiast jogurtu można użyć sera mascarpone lub serków topionych, a także śmietanę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy