Krem z zielonych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, posiekać.
Szparagi opłukać, osuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki i odciąć główki.
Główki odłożyć, łodygi pokroić na kawałki.
2.W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać ziemniaki i smażyć ok. 4 minut.
Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.
Dodać pokrojone łodygi szparagów i na małym ogniu pod przykryciem gotować kolejne 20 minut, do miękkości.
Trochę przestudzić i zmiksować.
3.Ponownie podgrzać, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Główki szparagów blanszować przez ok. 4 minuty w niewielkiej ilości wody zakwaszonej sokiem z cytryny.
Zupę rozlać do miseczek, na wierzchu położyć kleks śmietany i główki szparagów.
Komentarze