Krem z zielonych szparagów

0 (0 ocen)

Kremowa, lekka, piękna kolorystycznie, banalnie prosta do przygotowania i bajecznie smaczna zupa krem z zielonych szparagów

Składniki:

  • 30 dag ziemniaków
    50 dag zielonych szparagów
    1 młoda cebula
    2 łyżki sklarowanego masła
    3 szklanki bulionu warzywnego
    sól
    biały pieprz
    gałka muszkatołowa
    sok z cytryny
    do podania gęsta kwaśna śmietana lub jogurt grecki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Bulion warzywny

Krem z zielonych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę.
    Cebulę obrać, posiekać.
    Szparagi opłukać, osuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki i odciąć główki.
    Główki odłożyć, łodygi pokroić na kawałki.
  • 2. W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać ziemniaki i smażyć ok. 4 minut.
    Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.
    Dodać pokrojone łodygi szparagów i na małym ogniu pod przykryciem gotować kolejne 20 minut, do miękkości.
    Trochę przestudzić i zmiksować.
  • 3. Ponownie podgrzać, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
    Główki szparagów blanszować przez ok. 4 minuty w niewielkiej ilości wody zakwaszonej sokiem z cytryny.
    Zupę rozlać do miseczek, na wierzchu położyć kleks śmietany i główki szparagów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bulion warzywny Szparagi Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować