Kremowy placek z limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzac do temp.170C.Herbatniki zmiksowac w blenderze lub włożyc do woreczka foliowego i uderzac wałkiem,aby powstały jak najdrobniejsze okruszki,połączyc z masłem.Masę wyłożyc do formy 22 na 22cm lub tortownicy o średnicy 24cm,wyłożonej papierem do pieczenia,łyżką ugnieśc masę.Piec 10 minut,ostudzic.Obniżyc temperaturę piekarnika do 150C.Żółtka ubijac aż zgęstnieją ,wlac mleko i ubijac 2-3 minuty.Dodac sok i skórkę z limonki,połączyc.Masę wylac na przygotowany spód i piec 15 minut,ostudzic. Śmietankę ubic na sztywno z cukrem pudrem. Ciasto udekorowac śmietaną,skórką z limonki ,ewentualnie listkami miety lub melisy .Schłodzic ok 2 godziny przed podaniem.
Komentarze