Ryż zasmażany z cukinią. Kremowy staje się po dodaniu serka topionego. Danie choć wegetariańskie, to treściwe. Pikantny i z dodatkiem aromatycznej mięty oraz czosnku.
Składniki:
250 g suchego ryżu
2 małe cukinie (łącznie 350g)
4 ząbki czosnku
1 pęczek bazylii
2 łyżki masła
100 g serka topionego kremowego
szczypta pieprzu cayenne
sól do smaku
Kremowy ryż z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, osączyć, wystudzić (niekoniecznie).
2.Czosnek posiekać na plastry. Cukinie pokroić w podobny sposób, następnie w paski. W garnku rozpuścić masło, dodać czosnek i cukinię - dusić 7 - 10 min.
3.Po tym czasie dołożyć ugotowany ryż, posiekaną bazylię i pieprz cayenne. Wymieszać i smażyć kilka min, aż ryż będzie całkowicie podgrzany.
4.Następnie dodać serek topiony i, mieszając, podgrzewać do momentu jego całkowitego rozpuszczenia. Danie doprawić do smaku solą. Podawać na ciepło, choć na zimno smakuje równie dobrze.
Komentarze