80 dag sera śmietankowego President
200 ml śmietany 36%
2,5 łyżki żelatyny instant
0,5 szkl cukru
sok z 1 małej cytryny
1 paczka okrągłych biszkoptów
2 galaretki czerwone
1 galaretka jasna
1 puszka brzoskwiń w syropie (mogą być inne owoce)
kiść winogron
Kremowy serniczek na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyłam biszkptami. Zalałam tężejącymi czerwonymi galaretkami (rozpuszczonymi w 0,7 litra wrzątku).Odstawiłam do całkowitego zastygnięcia.Brzoskwinie odsączyłam z zalewy i pokroiłam dosyć drobno. Wyłożyłam na czerwoną galaretkę.
Serki ubiłam mikserem ze śmietaną i cukrem.Dodałam sok z cytryny. Żelatynę rozpuściłam w 0,5 szkl wrzącgo syropu z brzoskwiń. Przestudziłam lekko i dodałam do masy serowej.Jeszcze chwilę mieszałam, a następnie masę serową wylałam na brzoskwinie.Wstawiłam na 30 min. do lodówki, aby masa serowa stężała. Na wierzch poukładałam winogrona i zalałam je tężejącą galaretką cytrynową.Odstawiłam do lodówki na dalsze 30 min. i... gotowe!
Komentarze