Kremowy sernik z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Dla mnie idealny, jeden z lepszych serników jakich miałam okazję upiec.Żeby tylko te kalorie z niego nie szły w boczki…ach!

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto kruche:
    30 dag mąki pszennej
    20 dag masła
    12 dag cukru
    1 jajko
    1 żółtko

    Masa serowa:
    1 kg twarogu półtłustego
    2 łyżki mleka w proszku
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka śmietany kremówki
    1 szklanka śmietany kwaśnej 18%
    150 ml mleka 2%
    6 jajek
    1 serniks lub budyń śmietankowy

    Wierzch:
    ½ litra śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru

    Mus truskawkowy:
    1 szklanka świeżych lub mrożonych truskawek
    1 łyżka cukru
    1 łyżka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Kruche ciasto Desery

Kremowy sernik z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Mąkę wymieszaj z cukrem, wbij jajko, dodaj żółtko, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć aby powstała jednolita kula ciasta. Wylep lub rozwałkuj dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Wstaw na 20 minut do lodówki. Po tym czasie nakłuj ciasto gęsto widelcem, włóż do nagrzanego do 195*c piekarnika i podpiec przez 10-12 minut. Wyjmij i ostudź.
  • 2.
    Masa serowa:
    Twaróg przełóż do miski, wlej śmietany-kwaśną i słodką, wsyp cukier i zmiksuj blenderem, w trakcie miksowania wbijaj po jednym jajku, dodaj pozostałe składniki, zmiksuj ponownie tak aby powstała gładka kremowa masa. Wylej na podpieczony i ostudzony spód.
    Wstaw do piekarnika na grzanie góra dół na temp 140*c i piecz 70 minut. Studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystudzenia.
  • 3.
    Wierzch:
    Truskawki pokrój na małe kawałeczki, przełóż do rondelka, zasyp cukrem dodaj łyzkę wody i duś na ogniu do momentu aż się rozpadną a woda odparuje i powstanie gęsty mus.

    Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno mikserem, wsypując pod koniec cukier puder-masa ma być sztywna, rozsmaruj na zimnym serniku, rozprowadź truskawkowy mus i wykałaczką porób esy-floresy. Wstaw do schłodzenia do lodówki. A potem po prostu zjedz :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Sery Śmietana Truskawki Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować