Kremowy tort z wiśniami i czekoladą

4.5 (172 ocen)

Dla wielbicieli czekolady w połączeniu z delikatnym nadzieniem śmietankowo-twarogowym. Idealny na wyjątkowe okazje. Polecam!

Składniki:

  • Czekoladowy biszkopt:
    50g mąki
    20g kakao
    2 jajka
    60g cukru

    Śmietankowo-twarogowym krem:
    200g twarogu
    300ml śmietanka 36%
    2 łyżki żelatyny
    250g wiśni bez pestek

    Polewa:
    50ml śmietanki
    100g czarnej czekolady
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Kremowy tort z wiśniami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: najważniejsze dobrze ubić jajka - ubijaj jajka mikserem przez 8-10 minut. Masa jajeczna powinna nabrać jasnego koloru i powiększyć objętość. W połowie miksowania dodaj 60g cukru. Mąkę z kakao przesiej przez sito i dodaj do masy jajecznej, delikatnie i intensywnie mieszając drewnianą łyżką. Gotową masę wlej do formy o średnicy 21 cm wyścielona papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut. Gotowy biszkopt nakłuj wykałaczką i polej wiśniowym syropem (50ml) lub zmrożonych wiśni zrób sok z dodatkiem cukru. Na wierzch biszkoptu wyłóż odcedzoną wiśnie.
  • 2. Krem: rozpuść żelatynę w 50-70ml gorącej wody, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Osobno w garnuszku podgrzej 50ml śmietanki, dodaj 100g cukru. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do mielonego twarogu wlej ciepłą śmietankę, rozpuszczoną żelatynę i zmiksuj na jednolitą kremową masę. Resztę śmietanki (250ml) zmiksuj na sztywno i delikatnie dodajemy twarogową masę, dokładnie mieszając. Wylej na biszkopt z wiśniami i odstaw do lodówki na 15 minut.
  • 3. Polewa: W rondelku podgrzej śmietankę, odstaw z ognia i dodaj kawałki czekolady. Dokładnie mieszaj. Na koniec dodaj masło pokojowej temperatury. Wymieszaj na jednolitą masę. Polej tort polewą i odstaw do lodówki na 12 godzin.

Porady

Biszkopt: Lekko naciśnij palcem na biszkopt - jak ciasto podniesie się do góry, a wgłębienie zniknie to oznacza, że ciasto jest gotowe. Wiśnia może być we własnym syropie lub mrożona bez pestek. W czasie kiedy biszkopt z wiśniami i masą kremową stygnie w lodówce wykonaj polewę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śmietana Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować