Smaczne, delikatne ciasto dla amatorów kremowych delicji oraz owoców i galaretki. Pyszna ozdoba stołu na święta.
0 (0 ocen)
Porady
Biszkopt pozostawiamy na chwilkę w piekarniku, aby nie opadł zbyt mocno. Wtedy wyciągamy z blachy i zdejmujemy pergamin. Ugotowany budyń do masy nie powinien być studzony w lodówce. Wystudzony naturalnie, nie za zimny, dobrze uciera się z masłem. Ajerkoniak można zastąpić np spirytusem, dodajemy go wówczas ok. 1 kieliszka. Jeśli chcemy mniej słodki krem, wlewamy nieco soku z cytryny. Zamiast brzoskwini możemy dodać inne owoce z puszki. A w sezonie świeże, np jagody, truskawki, maliny, borówkę amerykańską. Moja choinka jest czerwona, ale może być zielona lub inna. Ja często wycinam wzory z ciast, w zależności od okazji.
Komentarze