Kremowa kalafiorowa zupa łososiowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.**Bulion z łososia przygotowałam samodzielnie. Z całego sprawionego niespełna 2 kilogramowego łososia wykroiłam filety ze skórą, na inne okazje. Pozostał mi cały kręgosłup z głową. Umieściłam go w garnku i zalałam 3 litrami wrzątku. Wszystkie części łososia muszą być zakryte płynem. Wodę posoliłam wrzuciłam kilka ziarenek pieprzu i gotowałam przez ok 1 godzinę na małym ogniu. Bulion przecedziłam przez sitko. Otrzymałam ok 1,5 litra bardzo aromatycznego bulionu. Można go użyć zarazem do zup, jak i do przygotowania galarety rybnej, gdyż znakomicie się żeluje.
2.Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy w garnku na oliwie aż lekko zbrązowieje. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do cebuli. Marchewkę i seler obieramy, kroimy na małe kawałki i również wrzucamy do garnka. Podsmażamy wszystko przez kilka minut często mieszając. Dorzucamy kalafiora podzielonego na małe różyczki i zalewamy bulionem i wrzątkiem tak by pokryły wszystkie warzywa w garnku. Gotujemy całość do momentu aż wszystkie warzywa zmiękną czyli ok 15 minut.
3. Z zupy wyławiamy 2 łyżki cedzakowe warzyw a resztę miksujemy na gładko. Jeśli zupa jest w waszym uznaniu za gęsta możecie dodać do niej trochę wrzątku. Krem doprawiamy do smaku pieprzem i odrobiną soli, pamiętając że wędzony łosoś, też jest słony w smaku. Przed podaniem do ciepłego kremu kalafiorowego wrzucamy wędzonego łososia bez skóry pokrojonego na niewielkie kawałki. Trzymamy na bardzo małym ogniu przez 3-5 minut, dorzucamy warzywa i zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło czosnkowe i ostatni raz mieszamy.
4. Kalafiorowy krem z łososiem możemy podać w towarzystwie domowego chlebka, pieczywa czosnkowego lub grissini. Ta kremowa zupa latem świetnie smakuje także na zimno. Smacznego!
Komentarze