Kremowa kartoflanka z porem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zwyczajna kartoflanka w nieco innej wersji, trochę bardziej eleganckiej. Można ją podać nawet na niedzielny obiad lub podjąć nią gości.

  • 60 min

Składniki:

  • ziemniaki - 1/2 kg
    por – 1 szt.
    seler korzeniowy - 1/4 szt.
    cebula – 1 szt.
    czosnek - 3 ząbki
    liść laurowy – 1 szt.
    ziele angielskie – 2 szt.
    gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
    masło – 1 łyżka
    oliwa – 2 łyżki
    sól himalajska - do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
    bulion drobiowy - 1 l
    śmietana kremówka – 100 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Kremowa kartoflanka z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać obraną i pokrojoną cebulę. Smażyć mieszając, jak cebula lekko zmięknie dodać pokrojonego pora i dalej smażyć. Pod koniec smażenia dodać rozgnieciony czosnek i jeszcze przez chwilę smażyć.
  • 2. Ziemniaki i seler obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę i przełożyć do garnka. Dodać zawartość patelni, wlać bulion drobiowy, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Zagotować i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
  • 3. Usunąć z zupy liść laurowy o ziarenka ziela angielskiego. Zupę zmiksować. Do zupy dodać śmietanę kremówkę, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem i wymieszać. Garnek z zupą postawić na ogniu i podgrzać.
  • 4. Zupę podawać z porcją spienionego mleka posypaną wiórkami skórki pomarańczowej.

Porady

*warzyw nie trzeba szczególnie starannie kroić, bo zupa jest zmiksowana

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować