Kremowa kartoflanka z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać obraną i pokrojoną cebulę. Smażyć mieszając, jak cebula lekko zmięknie dodać pokrojonego pora i dalej smażyć. Pod koniec smażenia dodać rozgnieciony czosnek i jeszcze przez chwilę smażyć.
2.Ziemniaki i seler obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę i przełożyć do garnka. Dodać zawartość patelni, wlać bulion drobiowy, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Zagotować i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
3.Usunąć z zupy liść laurowy o ziarenka ziela angielskiego. Zupę zmiksować. Do zupy dodać śmietanę kremówkę, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem i wymieszać. Garnek z zupą postawić na ogniu i podgrzać.
4.Zupę podawać z porcją spienionego mleka posypaną wiórkami skórki pomarańczowej.
Porady
*warzyw nie trzeba szczególnie starannie kroić, bo zupa jest zmiksowana
Komentarze