2 l bulionu drobiowego
1 marchewka
3 średniej wielkości ziemniaki
4 duże ogórki kiszone
1 łyżka masła
zielony koperek
woda z kiszonych ogórków
sól i pieprz
Kremowa zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy kroimy w gruba kostkę, zalewamy bulionem wrzucamy obraną marchewkę i gotujemy do miękkości ziemniaków.
2.Dwa ogórki ścieramy na drobnych oczkach tarki, pozostałe dwa na grubych, przekładamy do rondelka i chwilę dusimy z dodatkiem łyżki masła.
3.Gdy ziemniaki są już ugotowane, zestawiamy z ognia wyjmujemy marchewkę i wszystko blendujemy na gładki krem.
4.Do zupy dodajemy ogórki i pokrojoną na kawałki marchewkę doprawiamy do smaku solą pieprzem i kwaśna wodą. Posypujemy zielonym koperkiem przed podaniem.
Porady
Zupę ze względu na swoją kremową gęstą konsystencję możemy spożywać solo, ale rownież możemy ją podać z pieczywem.
Komentarze