Pyszna kremowa zupa, z pomidorami i awokado, które nadaje jej wyrazistego smaku.
40 min
Składniki:
800 g pomidorów z puszki
1 nieduże awokado obrane i pokrojone na mniejsze kawałki
1 łyżka cukru trzcinowego
1,5 szklanki wywaru z warzyw oraz kilku gałązek bazylii i oregano
4 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżka oliwy czosnkowej
pieprz
sól
Kremowa zupa pomidorowa z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Awokado i czosnek podsmażamy na patelni z cukrem trzcinowym. Dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą i całość dusimy przez około 10 minut. Następnie całość przekładamy do garnka i rozdrabniamy blenderem na gładki krem. Dodajemy do niego wywar z warzyw oraz oliwę czosnkową. Doprawiamy solą i pieprzem. Ilość wywaru można dowolnie modyfikować w zależności od tego jak gęstą chcemy zupę. Zupę podajemy z makaronem lub grzankami. Dekorujemy gałązkami oregano.
Komentarze