do przygotowania zupy najlepiej użyć chleba upieczonego w domu,100 g to 38 kcal.
Składniki:
1 marchewka
1 pietruszka
Mały kawałek selera-około 40 g
5-7 cm pora
10 g oleju kokosowego
400 g mrożonego groszku
2 kromki chleba żytniego-ok 50 g
½ pęczka natki pietruszki
1 litr wody
Sól do smaku
3/4 łyżeczki pieprz cayenne
Kremowa zupa z zielonego groszku z chlebem żytnim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pietruszkę, marchewkę i seler pokroić w kostkę. Por przekroić na 3 części. W garnku rozgrzać olej i wrzucić rozdrobnione warzywa. Zeszklić je i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia.
2.Dodać groszek i gotować zupę aż wszystkie warzywa będę miękkie.
3.W między czasie chleb pokroić w średniej wielkości kostkę i dodać do zupy. Gotować jeszcze około 5 minut. Doprawić do smaku solą. Zdjąć z ognia, dodać cayenne i grubo posiekaną natkę. Zblendować na krem ( natka idealnie się nie zmiksuje ale to tylko dodaje urokowi zupie). Smacznego!
Komentarze