Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pyszna i pożywa zupa z czerwonej soczewicy. Rozgrzewa i syci.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    300 g czerwonej soczewicy
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 średnia marchew
    200 ml mleka kokosowego
    1,5 l domowego bulionu warzywnego
    1/2 łyżeczki startego imbiru
    1 szczypta gałki muszkatołowej
    1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    sól (opcjonalnie)
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju rzepakowego
    Dodatkowo:
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki (do podania)
    grzanki (do podania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion

Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło z olejem. Dodać cebulę i podsmażyć do zrumienienia. Dodać pokrojoną na plasterki marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz imbir. Podsmażyć przez chwilę. Dolać bulion i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż marchew będzie lekko miękka. Dosypać soczewicę i gotować do miękkości ok. 10-15 minut. Zupę doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą. Zdjąć z ognia, zmiksować, do uzyskania gładkiej konsystencji i dodać mleko kokosowe. Ponownie podgrzać przez ok. 3 minuty. Podawać gorącą z grzankami i posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować