kremowa zapiekanka ryżowa z jabłkami i orzechami

0 (0 ocen)

Przepis skierowany dla osób, które robią domowe mleko ryżowe i nie mają pomysłu co zrobić z resztkami pozostałymi na sitku po przecedzeniu mleka. Dla osób, które nie robią mleka ryżowego, a mają ochotę na taki deser mogą użyć do jego zrobienia gotowej kaszki ryżowej.

Składniki:

  • 2 porcje:
    przemielony ryż i skrobia, która pozostała na sitku, mnie zostało się pół szklanki
    szklanka mleka
    szczypta soli
    pół łyżeczki cynamonu
    szczypta zmielonego kardamonu
    2 łyżki cukru pudru

    2 jabłka
    2 łyżki cukru dark muscovado
    szczypta soli
    łyżka białego rumu
    pół łyżeczki cynamonu

    2 łyżki grubo posiekanych orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki

Kremowa zapiekanka ryżowa z jabłkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przemielony ryż i skrobię zagotowujemy na mleku z dodatkiem soli, cynamonu, kardamonu i cukru. Gotujemy około 5 minut cały czas mieszając.
  • 2. Obrane i pokrojone jabłka karmelizujemy na patelni z dodatkiem cukru, soli, rumu i cynamonu. Jabłka podsmażamy około 5 minut, czyli do momentu, aż karmel pokryje jabłka.
  • 3. Do kokilek przekładamy ugotowaną kaszkę. Na kaszkę wykładamy jabłka. Wierzch posypujemy orzechami laskowymi. Zapiekamy w 170 stopniach C około 15 minut. Tak zrobiona zapiekanka smakuje zarówno na gorąco jak i po przestudzeniu.

Porady

Do wykonania tego przepisu z kaszką ryżową > potrzebne będzie 2 szklanki ugotowanej kaszki ryżowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować