Kremowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kruchutkie rozpływające sie w ustach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    2 szkl. mąki
    2 żółtka
    ½ szkl. cukru pudru
    12 dag margaryny
    8 dag masła

    krem:
    2 szkl. mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    kostka masła

    dodatkowo:
    dżem np. wiśniowy
    czekolada

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Babeczki Babeczki

Kremowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło i margarynę posiekać z mąką. Dodać cukier puder i żółtka. Zagnieść ciasto i schłodzić ok. 30 minut. Ciastem wylepiać wysmarowane tłuszczem foremki. Piec na złoty kolor ok. 15-20 minut w temp. 170 stopni.
  • 2. Krem: szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszać mąki. Wlać do gotującego mleka i cały czas mieszać aż zrobi się gęsta masa. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać wystudzony budyń.
  • 3. Na każdą babeczkę nakładamy pół łyżeczki dżemu i szprycą nakładamy krem. Dekorujemy czekoladą.

Porady

Z podanej porcji wyszło mi 25 babeczek. Dodajemy dowolny dżem lub konfiturę i ulubioną czekoladę (możemy czekoladę pominą lub posypać ulubionym dodatkiem).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.92 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ciasto kremowe

To może cię zainteresować