Kremówka z kremem waniliowo-czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasta do kremówki pieczemy z gotowego ciasto francuskiego – jeśli jest mrożone to wcześniej rozmrażamy tak aby ciasto było miękkie. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Duże ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto na blachę, widelcem nakłuwamy delikatnie ciasto, aby nie rosło w górę i pieczemy około 20 minut. Jeśli mimo nakłucia ciasto będzie rosło za bardzo, to wtedy nakłuwamy ciasto w trakcie pieczenia. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
2.W między czasie przygotowujemy kremy. Do większego garnka wlewamy 2/3 mleka i gotujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. W tym samym czasie w misce ubijamy jajka z cukrem, na koniec dodajemy do ubitych jajek aromat waniliowy, mleko (z wymieszaną mąką) i mieszamy dokładnie aby składniki dobrze się połączyły. Masę dodajemy do gotującego się mleka i jak zacznie bulgotać zmniejszamy ogień i gotujemy( 4 minuty) , cały czas mieszając aby krem się nie przepalił. Odkładamy krem w chłodne miejsce aby dobrze się wystudził.
Dobrze wystudzony krem ucieramy z serkiem mascarpone.
3.Przygotowujemy krem czekoladowy. Czekoladę siekamy i roztapiamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Następnie ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywno, pod koniec dodając śmietanfix wymieszany z cukrem. Do śmietany dodajemy schłodzoną, roztopioną czekoladę cały czas ubijając.
4.Na jedno ciasto wykładamy (na spód) krem czekoladowy, następnie krem smarujemy delikatnie konfiturę malinową a na to wykładamy krem waniliowy. Całość przykrywamy drugim ciastem francuskim . Posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty.
Komentarze