Kremówka z kremem waniliowo-czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

To ciasto wymyśliłam szukając pomysłu na wykorzystanie ciasta francuskiego.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 małe lub 1 duże opakowanie ciasta francuskiego

    Krem waniliowy:
    1 litr mleka,
    4 jajka
    14 dag mąki pszennej,
    14 dag cukru,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    aromat waniliowy
    1 opakowanie serka mascarpone

    Krem czekoladowy:
    500ml śmietany kremówki do deserów,
    150g czekolady gorzkiej, z dużą zawartością kakao np. 70%
    1-2 łyżki cukru pudru,
    1 śmietanfix

    Konfitura malinowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kremówka z kremem waniliowo-czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasta do kremówki pieczemy z gotowego ciasto francuskiego – jeśli jest mrożone to wcześniej rozmrażamy tak aby ciasto było miękkie. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Duże ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto na blachę, widelcem nakłuwamy delikatnie ciasto, aby nie rosło w górę i pieczemy około 20 minut. Jeśli mimo nakłucia ciasto będzie rosło za bardzo, to wtedy nakłuwamy ciasto w trakcie pieczenia. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
  • 2. W między czasie przygotowujemy kremy. Do większego garnka wlewamy 2/3 mleka i gotujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. W tym samym czasie w misce ubijamy jajka z cukrem, na koniec dodajemy do ubitych jajek aromat waniliowy, mleko (z wymieszaną mąką) i mieszamy dokładnie aby składniki dobrze się połączyły. Masę dodajemy do gotującego się mleka i jak zacznie bulgotać zmniejszamy ogień i gotujemy( 4 minuty) , cały czas mieszając aby krem się nie przepalił. Odkładamy krem w chłodne miejsce aby dobrze się wystudził.

    Dobrze wystudzony krem ucieramy z serkiem mascarpone.
  • 3. Przygotowujemy krem czekoladowy. Czekoladę siekamy i roztapiamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Następnie ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywno, pod koniec dodając śmietanfix wymieszany z cukrem. Do śmietany dodajemy schłodzoną, roztopioną czekoladę cały czas ubijając.
  • 4. Na jedno ciasto wykładamy (na spód) krem czekoladowy, następnie krem smarujemy delikatnie konfiturę malinową a na to wykładamy krem waniliowy. Całość przykrywamy drugim ciastem francuskim . Posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować