Kremówka z likierem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na blaszkę o wym 24/27 cm
Ciasto:
Na stolnicę wysypać mąkę 1 1/4 szklanki dodać jajka łyżkę wody posolić i zagnieść ciasto.następnie rozwałkować na środek położyć kostkę masła zawinąć wszystkie rogi do środka zbić wałkiem a na koniec rozwałkować na prostokąt i znów ciasto pozwijać i rozwałkować i tak czynność powtórzyć trzy razy.
Włożyć do lodówki okryte folią na co najmniej 12 godzin lub całą noc.
Na następny dzień ciasto przekroić na dwie części i rozwałkować na dwie jednakowe blaszki.Wsadzić ciasto do nagrzanego do 190*c piekarnika piec 20 minut.
2.Krem:
trzy szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym,w szklance [pozostałego mleka zmiksować mąkę tak aby nie było grudek wlać zagotowanego mleka energicznie mieszając ugotować budyń.
Masło utrzeć na puch z żółtkami dodać po łyżce zimnego budyniu wlać likier i wszystko razem zmiksować.Tak przygotowanym kremem przełożyć jedną warstwę ciasta i przykryć drugą.Oprószyć grubo cukrem pudrem.Schłodzić w lodówce.
Porady
Ciasto należy ciąć wyjątkowo ostrym nożem,ponieważ ciężko się go kroi.
Komentarze