Kremówka Kardynalska

4.5 (148 ocen)

  • 2 godz.

Od dawna zabierałam się za to ciasto, lecz trochę przerażał mnie spód do ciasta. Obawy moje jednak były zbędne, bo ciasto dość łatwo i szybko przygotować. Przepis z książki Siostry Marii, jednak dla moich potrzeb troszkę go przerobiłam

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na blachę od piekarnika o szer.60 cm

    Biszkopt:
    4 żółtka (ja dałam 5 bo miałam małe jajka)
    2 całe jajka
    5 i 1/2 łyżki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    8 łyżek mąki (czubatych)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Beza:
    4 białka (u mnie 5 małych)
    6 łyżek cukru
    szczypta soli
    Masa:
    700 ml śmietany kremówki (u mnie 30%)
    3 łyżki kawy cappuccino w proszku
    2 łyżki cukru pudru
    2 op śmietan-fixów

    Ponad, to:
    Czarna porzeczka lub dżem porzeczkowy- 1 słoik 350 ml + na dekorację
    Ja dodałam porzeczkę ze słoika, taką tylko zasypywana cukrem.
    truskawki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Kremówka kardynalska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1gyx957 1. Żółtka i jajka zmiksować z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kiedy żółtka są już utarte na biało dodawać po jednej łyżce mąki. Zmiksować na jednolita masę
  • image-1kb86al 2. Białka ubić na sztywno z solą , na koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
  • image-2argaod 3. Wykładać ciasto na przemian z bezą , wąskimi paskami u mnie wyszło po 5 .
    Nie trzeba się bać, że ciasto się rozleje, bo jest dość gęste.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st przez 15-20 min (ja piekłam 20). Zostawić do ostygnięcia.
  • 4. Ciasto przeciąć na 3 równe części razem z papierem do pieczenia. Tak właśnie przenosimy placki na półmisek. Kładziemy do góry papierem i dopiero na półmisku ściągamy papier,ponieważ ciasto jest bardzo delikatne.
  • 5. Śmietanę ubijamy ze śmietan-fixem i cukrem, na końcu do ubitej śmietany dodajemy cappuccino w proszku.
  • 6. Krem dzielimy na 4 części. Na placek, który mamy na półmisku wykładamy porzeczki, a następnie smarujemy kremem,przykrywamy następnym plackiem, porzeczki i krem itd. Resztą kremu. smarujemy boki i górę tortu. Dekorujemy według uznania kremem i owocami. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować