Kremówka na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy esencje waniliową, przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w 180 stop przez około 25-30 min (do suchego patyczka).
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
2. Mleko nie w całości przelewamy do garnuszka, zostawiamy 1/2 szkl do rozmieszania żółtek, budyniu i maki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem.
3. Do gotującego się mleka wlewamy naszą miksturę z proszku budyniowego, żółtek i mąki ziemniaczanej. Energicznie mieszamy aż do uzyskania kremowego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
4. Następnie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy budyniowej aż do jej wykończenia.
5. Ciasto przekrawamy na dwie części i zwilżamy je sokiem z cytryny rozmieszanym w wodzie ( tak około 1/3 szkl) Nakładamy krem i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
Komentarze