Ciasto kremówkowe na herbatnikach z jabłkami

0 (0 ocen)

Delikatnie słodkie a zarazem kwaskowate ciasto na bazie kremu ze słynnej kremówki. Do tego słodko - kwaśne jabłka w połączeniu z agrestową galaretką. Ciasto nie wymaga pieczenia biszkoptu, stanowią je herbatniki.

Składniki:

  • 250 g herbatników maślanych
    Krem:
    3 żółtka
    1 szklanka mleka
    110 ml śmietany 30%
    75 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    0,5 łyżki mąki pszennej
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    110 g masła

    Wierzch:
    3 duże słodkie jabłka
    2 łyżeczki soku z cytryny
    2 galaretki agrestowe
    2,5 szklanki wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto kremówkowe na herbatnikach z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka ścieramy na tarce o średnich oczkach, mieszamy z sokiem z cytryny. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Gdy lekko stężeją mieszamy je z jabłkami.
    Żółtka, mąki oraz 1/4 szklanki mleka mieszamy ze sobą. Do garnka wlewamy 3/4 szklanki mleka, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Gotujemy. Wlewamy śmietanę i ponownie zagotowujemy. Na wrzące mleko wlewamy masę z żółtkami. Energicznie mieszamy do momentu powstania konsystencji budyniu. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy po łyżce budyniu.
    Foremkę o wymiarach 20x32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Na nie wykładamy kremówkowy krem, wygładzamy i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Na wierzch wylewamy stężałą galaretkę z jabłkami. Chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc aby herbatniki zmiękły a galaretka dobrze zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować