Kreplach

4.5 (142 ocen)

  • 40 min

Smaczne pierogi wprost z żydowskiej kuchni.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    300g mąki pszennej
    jajko
    łyżka oleju
    4-5 łyżek ciepłej wody
    sól

    Farsz:
    300g mielonej wołowiny
    2 jajka
    posiekana cebula
    2 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    sól, pieprz czarny, curry
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kreplach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić farsz. Na rozgrzanym oleju zarumienić cebulę, zgnieciony czosnek i mięso. Ciągle mieszając przyprawić do smaku. Dodać jajka i wymieszać farsz.
  • 2. Zagnieść ciasto. Połączyć mąkę z solą, wbić jajko, wlać olej i 4-5 łyżek ciepłej wody. Wyrobić na elastyczne ciasto, rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Nakładać farsz i szybko sklejać pierożki.
  • 3. Wrzucać na osolony wrzątek i wyjmować gdy wypłynął na powierzchnię.

Porady

Kreplach można podawać jako oddzielne danie, np. z podsmażaną cebulką lub jako dodatek w bulionie wołowym lub warzywnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.19 (413 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować