Kresowy boczek z suszonym jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Boczek nadziewany suszonym jabłkiem,żurawiną rodzynkami i mięsem mielonym to idealne połączenie ,ma tę zaletę że można go podać i na ciepło i na zimno,tym przepisem będzie delektować się cała rodzina.Na bożonarodzeniowym stole nie może go zabraknąć!

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg chudego boczku
    30 dag mięsa z łopatki
    kilka kropli sosu tabasco
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 cebula
    garść suszonych jabłek
    1 łyżka suszonej żurawiny
    1 łyżka rodzynek
    sól morska do smaku
    pieprz grubo mielony do smaku
    przyprawa do mięsa

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kresowy boczek z suszonym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz 1. Boczek umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym. natrzeć solą pieprzem oraz dowolną przyprawą do mięsa.Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
    Łopatkę wieprzową zmielić z cebulą dodać rodzynki i żurawinę doprawić farsz do smaku sola i sosem tabasco, dodać mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać,rozłożyć równomiernie na całym płacie boczku-pozostawić wolne brzegi.
  • nadziewamy 2. Posypać suszonymi jabłkami zawinąć w rulon,związać sznurkiem bawełnianym. Posypać po wierzchu resztą przypraw.
  • przed pieczeniem 3. Włożyć do naczynia żaroodpornego zamknąć pokrywą.Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 1,5-2 godzin.W czasie pieczenia polewać wierzch sosem wytworzonym z boczku.Na kilkanaście minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i zrumienić skórkę.

Porady

Podawać na zimno lub ciepło udekorowany natką świeżej pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mięso Rodzynki Żurawina Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować