Kringel estoński czyli ciasto drożdżowe z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszam drożdże z cukrem z ciepłym mlekiem. Odstawiam na 10-15 min. do wyrośnięcia.
Do drożdży dodaję stopionego i schłodzonego masła i jajko – mieszam wszystko. Mąkę przesiewam do dużej miski i dodaję do niej mieszankę z drożdżami. Wyrabiam ciasto około 10 minut. Przykryj miskę ściereczką i odstawiam na 2 godziny w ciepłe miejsce (po godzinie uderzam ciasto pięścią).
Przygotowuję nadzienie miękkie łącząc masło z cukrem i cynamonem.
Ugniatam ciasto przez pięć minut, następnie rozwałkuj na placek grubości 1-0,5 cm. Smaruję go przygotowanym wcześniej nadzieniem i zwijam w rulon. Kroję ciasto wzdłuż. Teraz spiralnie zaplatam ciasto tak, jak warkocz (choć to tylko dwa pasma). Odstawiam na godzinę (40 min.) do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu można posmarować żółtkiem rozbełtanym z
odrobina wody.
Wkładam do piekarnika do 200°C. na 30 min.
Komentarze