Karpatka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto do porannej kawy.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    1 szklanki wody
    3/4 kostki masła
    1 szklanki mąki
    7 jajek
    SKŁADNIKI NA KREM:
    3 szklanki mleka ( 750 ml )
    1 szklanka cukru pudru
    1 duży budyń waniliowy ( bez cukru )
    1/2 kostki masła

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w garnuszku i dolewamy do niego wodę, zagotowujemy. Następnie powoli dodajemy mąkę, cały czas mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Foremki o wym. 24×40 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia ( będzie ładnie przylegał ). Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy na blaszki. Pieczemy w temp. 180 C przez 30 min. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, ponieważ ciasto opadnie. Po upieczeniu zostawiamy przez 10 min. w zamkniętym piekarniku, po tym czasie lekko uchylamy i czekamy 15 min. Dopiero po tym czasie możemy ciasto wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.
    Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją w 750 ml mleka. Po zgęstnieniu odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy razem z cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy po jednej łyżce wystudzony budyń.
    Gotową masę przekładamy na ciasto i przykrywamy drugim płatem lekko dociskając. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy