Krucho-biszkoptowe z galaretką

4.5 (150 ocen)

  • 30 min

Kruche ciasto daje lepszy, ciekawszy smak.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    20 dag mąki
    5 dag cukru pudru
    5 dag margaryny
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka śmietany
    Biszkopt:
    3 jajka
    6 łyżek cukru
    6 łyżek oleju
    6 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Poncz:
    0,5 szklanki przegotowanej wody
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka cukru
    kilka kropli aromatu rumowego
    Śmietana:
    400 ml śmietany kremówki
    1 opakowanie cukru waniliowego
    15 dag cukru
    2,5 łyżeczki żelatyny
    Dodatkowo:
    Dżem truskawkowy
    3 galaretki truskawkowe
    świeże lub mrożone truskawki
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krucho-biszkoptowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód: Z podanych składników zarobić ciasto i rozwałkować na blaszkę o wymiarach 26 x 42 cm. Piec ok. 20 min.
  • 2. Biszkopt: Białka ubic na sztywną pianę, dodac cukier. Ubijając dodawac po 1 żółtku. Do ubitych jajek dodać olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 min. na blaszce o wymiarach 26 x 42 cm.
  • 3. Kruchy spód posmarować dżemem, na dżem położyć wystudzony biszkopt. Biszkopt naponczować. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczoną żelatynę i ubić na sztywną pianę. Na biszkopt wyłożyć bitą śmietanę, ułożyć truskawki i zalać tężejącymi galaretkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować