Krucho-drożdżowe koperty z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka.
2.2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajka oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto.
3.Przygotowujemy teraz nadzienie. Serek mieszamy na gładką masę z cukrem pudrem, skórka z pomarańczy i żółtkiem. Na koniec dodajemy małą garstkę rodzynek.
Ciasto wałkuje na grubość 3-4 mm i kroje na kwadraty o boku mniej więcej 8-10 cm.
Na środek każdego kwadratu nakładam nadzienie serowe i zalepiam przeciwległe rogi. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Górę ciastek smaruje roztrzepanym jajkiem lub mlekiem.
5. Piekę w 180-190 stopniach przez 20-25 minut do uzyskania złotego koloru.
Komentarze