Krucho-drożdżowe rogaliki z kajmakiem i orzechami

4.49 (179 ocen)

Coś pysznego w postaci krucho- drożdżowych rogalików nadzianych kajmakiem i orzechami.

Składniki:

  • Ciasto krucho-drożdżowe:
    100 g zimnego masła
    1 szkl mąki pszennej
    80 g cukru pudru
    1 łyżeczka suchych drożdży
    1 żółtko
    2 łyżki jogurtu naturalnego

    Masa kajmakowo-orzechowa:
    140 g masy kajmakowej z puszki
    50 g posiekanych orzechów włoskich/ ziemnych

    Dodatkowo:
    kilka łyżek masy kajmakowej z puszki do wysmarowania rogalików
    kilka łyżek posiekanych orzechów do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Krucho-drożdżowe rogaliki z kajmakiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto krucho-drożdżowe: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować, aż mikser odmówi posłuszeństwa. Wtedy zagnieść ciasto rękami. W razie potrzeby dodać jeszcze łyżkę jogurtu lub dosypać mąki. Z ciasta uformować kulę i owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
  • 2. W międzyczasie przygotować masę kajmakowo-orzechową: Kajmak wymieszać z posiekanymi orzechami.




    Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i pokroić w podłużne trójkąty. Na każdym trójkącie w jego szerszej części ułożyć po łyżeczce masy kajmakowo-orzechowej. Zwijać w kierunku wierzchołka trójkątów. Uformowane rogaliki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić 15 minut w lodówce.




    Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 15-20 minut na złoty kolor. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Następnie wysmarować odrobiną masy kajmakowej i posypać posiekanymi orzeszkami. Smacznego!

Porady

Przepis na ok. 20-25 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować