Lekko migdałowy sernik umieszczony między pysznymi krucho makowymi plackami. Na górze słodki lukier i skórka pomarańczowa jako przysłowiowa wisienka na torcie. Pyszności na święta i niedzielne popołudnie.
Krucho – makowy sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto krucho - makowe: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować. Upiec każdą z osobna na jasnozłoty kolor.
2.Masa serowa: Do zmielonego sera dodać wszystkie składniki oprócz masła. Całość zmiksować do powstania jednolitej masy. Masło rozpuścić w garnku i dodać do niego masę serową, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu gotować przez ok. 5 minut, nie przerywając mieszania. Zimne placki przekładać gorącą masą serową. Wierzch polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Komentarze