Ciasto krucha kostka jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce lub na stolnicy połaczyć składniki suche na ciasto kruche: mąki, sól, cukier, proszek do pieczenia. Następnie dodać jogurt, żółtka oraz pokrojoną w kostkę margarynę. Szybko zagnieść elastyczne ciasto, podzielić na trzy równe części i schować do lodóœki na około 30 minut. Rozwałkowane placki ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Jeden z placków posmarować dżemem, pokryć go białkami ubitymi z cukrem i posypać posiekanymi orzechami. Przygotowane ciasto wstawic do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Piec około 20 minut do uzyskania złotego koloru.
2.Jabłka obrać oraz pozbawić gniazd nasiennych. Przełożyć do garnka, podlać połową szklanki wody i dusić mieszając około 20 minut, do rozpadniecia sie owoców. Po wyłączeniu gazu do masy dodać cynamon i galaretki. Całość dokłądnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
3.Przygotowaną masą przełożyć placki, układając je tak, aby ciasto z białkami znalazło się na samej górze.
Komentarze