CIASTO KRUCHA KOSTKA JABŁKOWA

0 (0 ocen)

  • 60 min

Świetnie się kroi, jeszcze lepiej smakuje.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki pszennej razowej
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    250 gram margaryny lub masła
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    4 żółtka
    2 łyżki dzęmu porzeczkowego
    0,5 szklanki orzechów włoskich
    4 białka
    4 łyżki cukru

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek
    1 opakowanie galaretki pomarańczowej
    1 opakowanie galaretki cytrynowej
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto krucha kostka jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce lub na stolnicy połaczyć składniki suche na ciasto kruche: mąki, sól, cukier, proszek do pieczenia. Następnie dodać jogurt, żółtka oraz pokrojoną w kostkę margarynę. Szybko zagnieść elastyczne ciasto, podzielić na trzy równe części i schować do lodóœki na około 30 minut. Rozwałkowane placki ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Jeden z placków posmarować dżemem, pokryć go białkami ubitymi z cukrem i posypać posiekanymi orzechami. Przygotowane ciasto wstawic do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Piec około 20 minut do uzyskania złotego koloru.
  • 2. Jabłka obrać oraz pozbawić gniazd nasiennych. Przełożyć do garnka, podlać połową szklanki wody i dusić mieszając około 20 minut, do rozpadniecia sie owoców. Po wyłączeniu gazu do masy dodać cynamon i galaretki. Całość dokłądnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
  • 3. Przygotowaną masą przełożyć placki, układając je tak, aby ciasto z białkami znalazło się na samej górze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować