• 40 min

Przepis z internetu.

  • 40 min

Składniki:

  • pół kg maki krupczatki
    margaryna lub masło (250g)
    pół szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany

    NA MASĘ JABŁKOWĄ
    2-3 kg kwaśnych jabłek
    cynamon do smaku
    1/4 szklanki cukru (ale to też zależy od gustu słodkości)
    bułka tarta do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Krucha szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka 1. Z podanych składników zagnieść ciasto.Część ciasta odłożyć do zamrażalnika na kruszonkę a resztę wyłożyć na dużą blachę, nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na ok pół godziny.
  • Szarlotka 2. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki (najszybciej zrobić to robotem). Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku).
  • Szarlotka 3. Schłodzone ciasto podpiec przez ok 10-15 min w temp. ok. 160-180 stopni.
    Następnie posypać obficie bułką tartą (kilka łyżek) by pochłonęła nadmiar soku z jabłek. Na to wyłożyć jabłka.
  • Szarlotka 4. Na jabłka zetrzeć odłożoną część ciasta .Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Ja dałam za mało jabłek, bo bałam się iż 2-3kg to za dużo, ale okazało się, że byłam w błędzie, bo z taką ilością jabłek szarlotka wyszła by idealna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować