Krucha szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto.Część ciasta odłożyć do zamrażalnika na kruszonkę a resztę wyłożyć na dużą blachę, nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na ok pół godziny.
2.Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki (najszybciej zrobić to robotem). Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku).
3.Schłodzone ciasto podpiec przez ok 10-15 min w temp. ok. 160-180 stopni.
Następnie posypać obficie bułką tartą (kilka łyżek) by pochłonęła nadmiar soku z jabłek. Na to wyłożyć jabłka.
4.Na jabłka zetrzeć odłożoną część ciasta .Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
Ja dałam za mało jabłek, bo bałam się iż 2-3kg to za dużo, ale okazało się, że byłam w błędzie, bo z taką ilością jabłek szarlotka wyszła by idealna.
Komentarze