Krucha szarlotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moi domownicy powiedzieli że jest to "szarlotkowe mistrzostwo świata"

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 3 szklanki maki pszennej
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - kostka zimnego masła
    - pół szklanki cukru
    - łyżka cukru waniliowego
    - 5 żółtek
    - 2 łyżki tartej bułki
    - 3 kg jabłek
    - 1/4 szklanki cukru
    - łyżka masła i tarta bułka do przygotowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krucha szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać szybko nożem na małe części, zasypać mąką i cukrem, dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok godzinę.
  • 2. Jabłka obrać i zetrzeć na specjalnej tarce lub pokroić nożem na cienkie plasterki. Tortownicę wysmarować cieniutko masłem i wysypać niewielką ilością bułki tartej.
  • 3. Ciasto wyjąc z zamrażarki. 2/3 ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno brytfanny (wylepić startym ciastem dno i brzegi).
  • 4. Następnie wysypać dwiema łyżkami tartej bułki, która pochłonie ewentualny nadmiar soku z owoców. Wykładać po warstwie jabłek ułożonych płasko, przesypując każdą niewielką ilością cukru. Warstwy dociskać ręką, by stworzyły ścisłą powierzchnię.
  • 5. Na samym wierzchu zetrzeć pozostałą 1/3 ciasta. Wstawić blaszkę do piekarnika na około 45- 50 minut. Po ok. 30 minutach, gdy ciasto nieco się zrumieni, można okryć wierzch szarlotki folią aluminiową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować