Krucha szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło posiekać szybko nożem na małe części, zasypać mąką i cukrem, dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok godzinę.
2.Jabłka obrać i zetrzeć na specjalnej tarce lub pokroić nożem na cienkie plasterki. Tortownicę wysmarować cieniutko masłem i wysypać niewielką ilością bułki tartej.
3.Ciasto wyjąc z zamrażarki. 2/3 ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno brytfanny (wylepić startym ciastem dno i brzegi).
4.Następnie wysypać dwiema łyżkami tartej bułki, która pochłonie ewentualny nadmiar soku z owoców. Wykładać po warstwie jabłek ułożonych płasko, przesypując każdą niewielką ilością cukru. Warstwy dociskać ręką, by stworzyły ścisłą powierzchnię.
5.Na samym wierzchu zetrzeć pozostałą 1/3 ciasta. Wstawić blaszkę do piekarnika na około 45- 50 minut. Po ok. 30 minutach, gdy ciasto nieco się zrumieni, można okryć wierzch szarlotki folią aluminiową.
Komentarze