Krucha szarlotka Lesi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepis mam od mojej kochanej Teściowej!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek najlepiej szarej renety
    Cukier do smaku
    Cynamon
    Rodzynki - opcjonalnie

    Ciasto kruche:
    2,5 szkl mąki
    0,5 szkl mąki ziemniaczanej
    1 szkl cukru pudru
    15 dag margaryny
    2 jajka
    3 łyżki gęstej śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krucha szarlotka lesi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cynamonem,rodzynkami, posłodzić. Zostawić na czas przygotowania ciasta, aby puściły sok. Nadmiar płynu wylać.
  • 2. Ciasto kruche: Przesiane mąki, proszek, cukier puder posiekać razem z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugą częścią ciasta. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Dowolnie udekorować.
  • 3. Blaszka o wymiarach 25x40cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy