Krucha szarlotka z budyniem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. MASŁO I MARGARYNĘ POSZATKOWAĆ NOŻEM WRAZ Z MĄKĄ, PROSZKIEM DO PIECZENIA I CUKREM WANILINOWYM. BIAŁKA UBIĆ Z CUKREM NA SZTYWNĄ PIANĘ, NASTĘPNIE WMIESZAĆ ŻÓŁTKA. PIANĘ POŁĄCZYĆ Z RESZTĄ I ZAGNIEŚĆ SZYBKO CIASTO, PODZIELIĆ JE NA CZĘŚCI W PROPORCJACH 2/3 I 1/3. ZAWINĄĆ W WORECZKI BĄDŹ FOLIĘ SPOŻYWCZĄ I UMIEŚCIĆ W LODÓWCE.
2. JABŁKA OBRAĆ, OCZYŚCIĆ Z GNIAZD NASIENNYCH. POKROIĆ W KOSTKĘ. PRZEŁOŻYĆ NA PATELNIĘ Z POWŁOKĄ NIEPRZYWIERALNĄ, ZASYPAĆ CYNAMONEM I CUKREM, SMAŻYĆ PRZEZ KILKA MINUT DO MOMENTU ODPAROWANIA POWSTAŁEGO SOKU, JEDNOCZEŚNIE ZACHOWUJĄC STRUKTURĘ KOSTEK. OSTUDZIĆ.
3. ODŁOŻONĄ WIĘKSZĄ CZĘŚĆ CIASTA ROZPROWADZIĆ NA POSMAROWANEJ MASŁEM I POSYPANEJ BUŁKĄ TARTĄ ŚREDNIEJ BLASZE, NAKŁUWAJĄC WIDELCEM. NASTĘPNIE WYŁOŻYĆ MASĘ JABŁKOWĄ.
4. 3/4 L SOKU JABŁKOWEGO ZAGOTOWAĆ. W 1/4 L ROZPUŚCIĆ BUDYNIE I DODAĆ CUKIER, NASTĘPNIE WLAĆ DO GORĄCEGO SOKU I JESZCZE PRZEZ CHWILĘ MIESZAJĄC, GOTOWAĆ. WYLAĆ NA MASĘ JABŁKOWĄ.
5. ODŁOŻONĄ MNIEJSZĄ CZĘŚĆ CIASTA ZETRZEĆ NA WIERZCH NA GRUBYCH OCZKACH TARKI. PIEC W TEMPERATURZE 180 STOPNI PRZEZ OK 55-60 MINUT.
Porady
ODŁOŻONĄ 1/3 CZĘŚĆ CIASTA MOŻNA UMIEŚCIĆ NA CHWILĘ W ZAMRAŻARCE, CO UŁATWI ŚCIERANIE. CIASTO MOŻNA PRZED PODANIEM POSYPAĆ CUKREM PUDREM.
Komentarze