Krucha rolada orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto.
2. Jajko i jedno białko ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi, 1 łyżką śmietany, sokiem z cytryny i rumem.
3.Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt (najlepiej na papierze do pieczenia), następnie posmarować brzeg dłuższego boku żółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami śmietany. Masę orzechową wyłożyć na placek, zwinąć go zaczynając od dłuższego boku i wstawić do lodówki na pół godziny.
4.Schłodzoną roladę włożyć formy keksowej. Wierzch ciasta posmarować resztą śmietany wymieszanej z żółtkiem. Piec około 1 godziny w temperaturze190st.C.
5.Wystudzoną roladę posmarować rozpuszczona czekolada wymiaszaną z mlekiem i posypać orzechami
Komentarze