KRUCHA ROLADA ORZECHOWA

4.5 (158 ocen)

Pomysł na ciasto powstal w sumie tylko dlatego,że mialam na zbyciu trochę orzechów. Okazał się trafny i zagościł na światecznym stole:)

Składniki:

  • 30 dag mąki
    10 dag cukru
    1 jajko
    10 dag masła
    2 łyżki mleka
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    Masa:
    20-25 dag mielonych orzechów włoskich
    10 dag cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 jajka
    3 łyżki gęstej śmietany
    sok z połowy cytryny
    1 łyżka rumu

    Polewa:
    tabliczka gorzkiej czeklady
    4 łyzki mleka
    orzechy do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Krucha rolada orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto.
  • 2. Jajko i jedno białko ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi, 1 łyżką śmietany, sokiem z cytryny i rumem.
  • 3. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt (najlepiej na papierze do pieczenia), następnie posmarować brzeg dłuższego boku żółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami śmietany. Masę orzechową wyłożyć na placek, zwinąć go zaczynając od dłuższego boku i wstawić do lodówki na pół godziny.
  • 4. Schłodzoną roladę włożyć formy keksowej. Wierzch ciasta posmarować resztą śmietany wymieszanej z żółtkiem. Piec około 1 godziny w temperaturze190st.C.
  • krucha rolada orzechowa 5. Wystudzoną roladę posmarować rozpuszczona czekolada wymiaszaną z mlekiem i posypać orzechami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy Kasza Rum

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować