Pyszna i bardzo krucha tarta z wyczuwalną nutką mielonego kardamonu i kokosu. Do tego mnóstwo owoców. Polecam z filiżanką aromatycznej kawy.
1 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
pół łyżeczki mielonego kardamonu
10 dag masła lub margaryny
na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
Krucha tarta z jeżynami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
2.Owoce myjemy i dokładnie osuszamy.
3.Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na koło o średnicy około 27 cm. Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi i zakładamy do środka tak około 3 cm brzeg, następnie na środek ciasta wykładamy równomiernie owoce.
4.Brzeg ciasta posypujemy cukrem trzcinowym i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Na około 5 minut przed zakończeniem pieczenia owoce posypujemy wiórkami kokosowymi i pieczemy do lekkiego zrumienienia się wiórek.
5.Upieczoną tartę studzimy i podajemy. Smacznego.
Porady
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Komentarze